E-urheilu on yksi maailman nopeimmin kasvavista aloista. Forbes uutisoi joulukuussa 2019, että alan liikevaihto maailmanlaajuisesti ylitti miljardin dollarin rajapyykin ja katsojia tällä urheilumuodolla on yli 433 miljoonaa. Mutta mitä kaikkea e-urheilu on ja mitä se pitää sisällään?
E-urheilu pähkinänkuoressa
E-urheilu eli elektroninen urheilu on kilpailullista videopelien pelaamista. Yleisimmät kilpapelit ovat tietokoneella tai konsoleilla pelattavia pelejä, joita voidaan jaotella eri genreihin. Esimerkiksi:
Reaaliaikaiset strategiapelit (RTS)
RTS-pelit kuvaavat pelialueen yleensä ylhäältäpäin ja painottuvat taktiseen osaamiseen. Tunnetuin RTS-peli on StarCraft II.
Ensimmäisen persoonan ammuntapelit (FPS)
FPS-pelit ovat räiskintä- ja ammuntapelejä, joissa tarkoitus on eliminoida vastustajat. FPS-pelejä pelataan usein joukkueissa ja tunnettuja esportsin pelejä ovat muun muassa Overwatch ja Counter-Strike: Global Offensive.
Taisteluareenamoninpelit (MOBA)
MOBA-peleissä otellaan yleensä viiden pelaajan tiimeissä. Tarkoitus on tuhota vastustajatiimin tukikohta. Tunnetuimmat MOBA-genren pelit ovat League of Legends ja Dota 2, jossa oli vuonna 2019 e-urheilun historian suurin palkintopotti: 25 miljoonaa dollaria.
Battle Royal
Battle royal-peleissä tarkoitus on eliminoida vastustajat ja olla viimeinen eloonjäänyt pelaaja. Tässä genressä on sekoitusta niin ammuntapeleistä sekä selviytymispeleistä. Pelaaja/pelaajat aloittavat pelin kierroksen minimaalisella varustuksella. Tarkoitus on kerätä varustusta pelimaailmasta löytyvistä aseista ja tarvikkeista, jotka auttavat voittamaan pelin. Tunnetuimpia pelejä tästä genrestä ovat suureen suosioon noussut Fortnite, Battle royal-genren pelaajien tietoisuuteen tuonut PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG) sekä Apex Legends.
Urheilu
Urheilupeli-genre koostuu peleistä, jotka simuloivat perinteisiä urheilulajeja. Esimerkkejä tästä genrestä ovat muun muassa NHL-sarja, FIFA-sarja, Rocket League, NBA 2K ja Madden NFL.
Pelaajat pelaavat joko yksin tai joukkueissa, ja he ovat usein osana organisaatiota. Organisaatiot ovat pelaajien etuja valvovia tahoja. Vertaa esimerkiksi jalkapallo-organisaatioihin; organisaation sisällä voi olla useiden eri pelien joukkueita. Esimerkiksi yhdellä maailman tunnetuimmalla e-urheiluorganisaatiolla 100 Thievesillä on joukkueet niin League of Legends:ssa, Fortnite:ssa kuin CS:GO:ssa.
Miten kevytyrittäjyys linkittyy e-urheiluun?
E-urheilussa voi toimia kevytyrittäjänä usealla eri tavalla. Olit sitten itse pelaajana voittamassa palkintopottia, tuomarina valvomassa pelin kulkua, selostajana innostamassa ja kommentoimassa tapahtumia, rakentamassa tapahtumapaikan rekvisiittoja tai striimaamassa peliäsi katsojille, voit laskuttaa toimeksiantosi ja keikkasi laskutuspalvelun kautta.
Haluatko lähteä kokeilemaan osaamistasi e-urheilun alalla?