Kevytyrittäjyys on monelle idearikkaalle opiskelijalle loistava tapa tehdä lisätienestiä ja kerätä työkokemusta, sillä se tuo mahdollisuuden päättää itse työajat. Kevytyrittäjänä opiskelija asettaa opinnot etusijalle hyvällä omatunnolla.
Mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjä sopii työn toteuttamisesta itsenäisesti asiakkaan kanssa. Työ laskutetaan laskutuspalvelun kautta, joka hoitaa kevytyrittäjän kirjanpidon. Työ voi olla mitä vain – usein kevytyrittäjä tekee työnsä keikka- tai projektiluontoisesti. Toisin sanoen: kevytyrittäjänä et perusta toiminimeä eikä siihen liity byrokratiaa. Laskuttaminen on helppoa: toimita verokortti, täytä ja lähetä lasku ja tadaa – olet valmis.
Kevytyrittäjä päättää itse koska tekee töitä
Opiskelijat kohtaavat usein haasteita töiden ja opintojen yhteensovittamisessa. Valitettavan moni päätyy oppitunnin sijasta työmaalle, ja opinnot saattavat kärsiä. Kolmosesta saattaa tulla kakkonen vain siksi, ettei oppitunneille päässyt osallistumaan – ja se on harmi! Kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto opiskelijalle, joka uskaltaa työllistää itse itsensä. Kevytyrittäjäyys tuo mahdollisuuden vaikuttaa omiin työskentelyaikoihin, sillä kevytyrittäjä sopii työstään itse.
Ideoista kokemukseksi
Monet opiskelijat suorastaan puhkuvat ideoita, joista monet saattavat jäädä toteuttamatta. Kynnys yrittäjyyteen on monella suuri. Kevytyrittäjyys on loistava tapa kokeilla omaa liikeideaa ja kääntää oma osaaminen tienestiksi – ja ehkäpä jopa uraksi. Ken tietää! Monet ovat aloittaneet unelmiensa uran harrastuksesta, ja rupeavat yrittäjiksi kun homma on lähtenyt kunnolla käyntiin. Toisaalta kevytyrittäjyys ei myöskään sido mihinkään, joten voit lopettaa sen kun se tuntuu oikealta.
Mutta… mistä ideoita? Jos liikeideainspiraatio sakkaa eikä harrastuksellesi tunnu olevan kysyntää, pidä silmällä Tiituksen projekteja – siellä yritykset etsivät projekteilleen tekijöitä.
Opiskelijan mahdollisuus hankkia työkokemusta
Opiskelevan ikuisuushaaste on usein, ettei omalta alalta ole vielä kertynyt työkokemusta. Entäpä jos tekisit opinnäytteesi oman alasi yritykselle, ja laskuttaisit siitä kevytyrittäjänä? Tai puuhaisit firmalle projektin? Tai myisit osaamistasi muuten? Opiskelija voi tuoda valtavasti uutta yritykselle kuin yritykselle. Samalla opiskelija saa tarvitsemaansa työkokemusta. Paitsi että autat itseäsi tulevaisuuden urallasi, saat myös tekemisestäsi rahaa.
Kevytyrittäjyys on harvoin huomattu vaihtoehto opiskelijaporukoissa, mutta myös yrityksissä. Se voi olla jopa win-win sekä opiskelijalle että asiakkaalle. Kevytyrittäjyydessä on järkeä myös asiakkaasi näkökulmasta, sillä joskus tarve lyhytaikaiselle tekemiselle voi olla suurempi kuin vaikkapa kokoaikaisen työntekijän palkkaamiselle. Samalla opiskelija voi huolehtia siitä, että opinnot etenevät omien suunnitelmien mukaan.
Kevytyrittäjyys ja opintotuki
Opiskelijan tärkein tehtävä on seurata omia tulojaan eli laskea ne yhteen, sillä opiskelijan tulot vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea saa nostaa. Tuloihin tulee sisällyttää myös kevytyrittäjäpalkkiot. Jokaisella opiskelijalla on vuosituloraja, jonka perusteella opintotukikuukausien määrä määräytyy. Voit tarkastaa vuositulorajasi Kelan sivuilta. Pooli kirjaa kevytyrittäjätulosi kätevästi yhteen näkymään, mutta muista seurata myös mahdollisia muita tulojasi opintotukirajaa silmällä pitäen.