Oletko harkinnut kevytyrittäjyyttä? Kerromme tässä postauksessa tiivistetysti, mitä kaikkea sinun tulee ottaa huomioon. Kevytyrittäjyys on siis hyvä vaihtoehto varsinaisen yrittäjyyden sijaan. Kevytyrittäjyys on myös paljon helpompaa ja riskittömämpää, ja se on yksinkertaisesti yrittäjyyttä ilman omaa y-tunnusta tai omaa yritystä. Voit kevytyrittäjänä testata liikeideaa tai tienata lisätuloja päätyön ohella, siksi kevytyrittäjyys sopiikin erinomaisesti keikkatöihin tai projekteihin. Käyttämällä laskutuspalvelu Poolia laskutat työstä helposti ja luotettavasti. Kevytyrittäjyys on joustava muoto yrittäjyyteen: voit tehdä töitä silloin kun haluat ja niin paljon kuin haluat.

Yksi parhaista asioista kevytyrittäjyydessä on paperitöiden siirtäminen laskutuspalvelun vastuulle ja voit huoletta keskittyä mieluisan projektin tekemiseen. Monille kevytyrittäjyys voikin olla lähtöponnistus yrittäjyydelle. Kevytyrittäjäksi ryhtyminen ei vaadi muuta kuin rekisteröitymisen laskutuspalveluun. Vaikka olisit rekisteröitynyt kevytyrittäjäksi laskutuspalveluun, voit lopettaa kevytyrittäjyyden milloin tahansa.

Kuka voi olla kevytyrittäjä?

Kevytyrittäjänä toimii henkilö, joka haluaa tehdä töitä omiin nimiinsä. Lähes kuka tahansa voi olla kevytyrittäjä, oli elämäntilanne mikä vain. Alat, joithin kevytyrittäjyys ei sovellu ovat luvanvaraiset alat (esim. terveysala) ja verkkokauppa-ala. Yleisesti tuotteiden myynti tai vuokraus ei ole mahdollista kevytyrittäjänä. 

Tiivistetysti alat, jotka ei sovellu kevytyrittäjyyteen:

  • Luvanvaraiset alat (esim. terveysala)
  • Verkkokauppa
  • Alat, jotka vaativat y-tunnuksen
  • Taksiala
  • Tavaroiden myynti tai vuokraus

Hyvät puolet kevytyrittäjyydessä

Kevytyrittäjyys vaatii aina laskutuspalvelun avuksi ja laskutuspalvelun kautta voit toimia ilman toiminimeä. 

• Voit tehdä usean alan töitä
• Kirjanpidosta, taloushallinnosta ja yritysverojen maksamisesta ei tarvitse huolehtia
• Riskittömämpi ja helpompi tapa yrittää, ei sidoa sinua niin paljon kuin perinteinen yritys
• Sopii liikeidean testaamiseen
• Työskentely ilman y-tunnusta
• Yksittäisen keikan tai projektin tekeminen helppoa
• Voit aloittaa kevytyrittäjyyden ja lopettaa milloin vain
• Tee töitä niin paljon kuin haluat

Tarvitseeko perustaa kevytyrittäjyyttä?

Ryhtyminen on todella helppoa, sillä kevytyrittäjän ei tarvitse perustaa varsinaista yritystä, eikä tehdä perustamisilmoituksia tai miettiä mitään yhtiösopimuksia. Riittää vain, että aloitat kevytyrittäjyyden rekisteröitymällä laskutuspalvelu Pooliin.

Kevytyrittäjyys ja starttiraha

Aloittelevat yrittäjät saavat starttirahaa toimeentulon tuekseen. Starttirahan saa, kun yrittäjyys on päätoimista ja sinulla on oma y-tunnus. Jos yrittäjyys alkaa näyttämään päätoimiselta ja haluat perustaa oman yrityksen, suosittelemme olemaan yhteydessä paikalliseen TE-toimistoon starttirahan hakemiseen. Pelkkänä kevytyrittäjänä starttirahan saaminen ei välttämättä onnistu, kun siihen vaaditaan usein omaa y-tunnusta.

Kevytyrittäjän vakuutukset

Pooli järjestää automaattisesti kaikille laskuttavilleen kevytyrittäjilleen tapaturmavakuutuksen. Tapaturmavakuutus veloitetaan erikseen tilityksen yhteydessä. Riippuen alasta tapaturmavakuutusmaksu on (0,5-6%).

Kevytyrittäjä kuuluu yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) piiriin. Vakuutuksen ottaminen pakollista siinä vaiheessa vasta, kun kriteerit täyttyvät:

  • Tulosi ylittää vuoden aikana YEL:n työtulorajan (tarkista joka vuonna YEL:n tuloraja)
  • Toiminta kestää vähintään 4 kuukautta
  • Olet 18-67-vuotias kevytyrittäjä
Kevytyrittäjällä ei ole varsinaista tulorajaa, eli voit tienata niin paljon kuin haluat. YEL-asioihin kannattaa tutustua etukäteen. Lue lisää YEL:stä täältä.
YEL-vakuutuksen ottaminen on kevytyrittäjän omalla vastuulla. Pooli voi auttaa sinua YEL-vakuutuksen hankkimisessa, kun otat yhteyttä info@pooli.fi!

Laskutuspalvelu apuna kevytyrittäjyydessä

Poolin kautta voit laskuttaa vaivatta yrityksiä ja tallentaa kaikki vakioasiakkaat seuraavaa laskutuskertaa varten. Helppoa eikö? Laskutuspalvelu Pooli auttaa sinua paperitöissä laskutuksen, kirjanpidon kuin yritysverojen sekä muistutusmaksujen kanssa. Maksat palvelumaksuja vain 5 % tilityksen yhteydessä, muuten liittyminen on täysin ilmaista. Kevytyrittäjän vastuulle jää siis asiakkaiden etsiminen ja sovitun työn tekeminen, sekä tarvittaessa YEL-vakuutuksen hankkiminen.

Jos sinulla on kysymyksiä kevytyrittäjyydestä ja laskutuspalvelusta, olethan yhteydessä meihin sähköpostitse info@pooli.fi.