KEVYTYRITTÄJYYS MUUSIKOILLE JA ESIINTYJILLE

Poolin kevytyrittäjänä laskutat keikat sekä erilaiset musiikkipalvelut kevyesti. Kevytyrittäjyys sopii musiikin ammattilaisille ja esiintyjille hienosti, sillä työ on usein keikka- tai projektiluonteista. Kevytyrittäjänä hoidatat laskuttamisen ammattimaisesti Poolissa. Sinä voit keskittyä luovuuteen ja osaamiseesi.

Mitä on kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys on yksi yrittämisen muodoista. Se on monille muusikoille ja esiintyjille varteen otettava vaihtoehto toiminimiyrittämiselle. Kevytyrittäjä ei perusta omaa yritystä eikä hän tarvitse Y-tunnusta, koska hän hoitaa laskutuksen laskutuspalvelulla. Kevytyrittäjä veloittaa työstään, muusikoiden ja esiintyjien tapauksessa keikoistaan tai projekteistaan, laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjä sopii työstään itse, ja laskuttaa siitä laskutuspalvelulla kun keikka tai projekti on suoritettu.

Kevytyrittäjyys muusikkona ja esiintyjänä

Muusikot ja soittajat

Kevytyrittäjyys sopii parhaiten ajoittain keikkaileville musisoijille, joille yrityksen perustaminen tuntuu turhan raskaalta keikkojen määrään nähden. Kevytyrittäjyys on toiminimen perustamista kevyempää, sillä hän hoidattaa työnsä laskutuksen Poolin kautta. Kevytyrittäjyys sopii muusikoille, joille toiminimen pyörittäminen tuntuu suhteettoman työläältä. Kevytyrittäjä maksaa ainoastaan niistä keikoista, joista heille maksetaan. Poolin tilin omistajuus ei maksa kevytyrittäjälle mitään. Pooli sopii erityisen hyvin keikkaileville laulajille, instrumenttien soittajille ja DJ’lle.

Musiikin tekijät

Kevytyrittäjyys sopii hyvin myös musiikin tekijöille ja tuottajille, sillä he tekevät työnsä huomattavan usein projektimuotoisesti. Muun muassa tuotannon sekä miksaukset, masteroinnit ja muut palvelut voit laskuttaa asiakkaaltasi Poolissa. Laskun voi lähettää niin yksityishenkilölle, yritykselle kuin järjestölle. Kevytyrittäjänä huolehdit laskutuksesi ammattimaisuudesta ja laillisuudesta. Poolissa laskutat helposti useata asiakasta yhtäaikaisesti.

Juontajat ja koomikot

Kevytyrittäjyys sopii juontajille ja koomikoille, jotka veloittavat tekemistään keikoista. Kevytyrittäjänä voit laskuttaa sekä organisaatioita että yksityishenkilöitä. Kevytyrittäjä-esiintyjä keikkailee mutkattomasti useille eri tahoille yhtäaikaa. Kevytyrittäjyys on monelle juontajalle ja koomikolle vaihtoehto toiminimen perustamiselle erityisesti silloin, kun toiminimen perustaminen tuntuu turhan raskaalta juonto- tai koomikkokeikkojen määrään nähden. Se on hyvä tapa aloittaa keikkailu, ja jos homma lähtee isolleen, voi yrittäjyyteen siirtyä helposti koska vaan.

Siirry yrittäjyyteen kun siltä tuntuu

Kevytyrittäjyys on turvallinen tapa aloittaa keikkailu. Jos keikkoja alkaa ropisemaan ihan urakalla, voit siirtyä yrittäjäksi koska vaan. Pooli ei velvoita tai sido sinua kevytyrittäjyyteen vaan päinvastoin; haluamme kasvattaa Suomeen uusia menestyviä musiikki- ja viihdealan yrittäjiä! 

Mitä kevytyrittäminen maksaa?

Poolin palvelumaksu on 5% arvonlisäverottomasta laskutussummasta. Huomaa, että palvelumaksun lisäksi veloitamme arvonlisäveron, joka on 24 % palvelumaksusta. Palvelumaksu kattaa yrittäjätulosi laskennan, maksun, kirjanpidon, veroilmoitukset, tulorekisterin ilmoitukset sekä mahdolliset ulosoton maksut. Huomaathan, että palvelumaksun lisäksi veloitetaan tapaturmavakuutus ja sosiaaliturvamaksu. Kaikki maksut veloitetaan palkkion tilityksen yhteydessä.

Entä vakuutukset?

Kevytyrittäjä siirtää vakuutusmaksujen hoitamisen Poolille. Poolin kevytyrittäjät ovat tapaturma- ja vastuuvakuutettuja. Hoidamme myös kevytyrittäjiemme sosiaaliturvamaksun. Huomaathan, että suurempaa tuloa tekevän kevytyrittäjän tarvitsee hankkia yrittäjän eläkevakuutus itse – kysy sitä asiakaspalvelustamme. Katso tästä tarvitseeko sinun hankkia yrittäjän eläkevakuutus.