Sivutoiminen yrittäjä kevytyrittäjänä
Oletko harkinnut sivutoimista yrittäjyyttä? Sivutoimiseksi yrittäjäksi kutsutaan niitä henkilöitä, joilla on pienimuotoista yritystoimintaa. Yleensä yrittäjyys vaatii yrityksen perustamista tai vähintään toiminimeä. On kuitenkin olemassa keino, miten ryhtyä sivutoimiseksi yrittäjäksi ilman oman yrityksen perustamista, nimittäin kevytyrittäjyys. Kevytyrittäjyys eroaa perinteisistä yritysmuodoista siten, että sinun ei tarvitse perustaa firmaa tai hankkia y-tunnusta. Tämän lisäksi kirjanpito, muu paperityöt ja taloushallinnon työt jäävät kevytyrittäjältä kokonaan pois, koska laskutuspalvelu hoitaa sen puolestasi. Kevytyrittäjällä ei siis ole omaa kirjanpitoa. Tästä syystä sivutoiminen yrittäjyys on helpoin toteuttaa kevytyrittäjänä.
Milloin on päätoiminen yrittäjä tai sivutoiminen yrittäjä?
Sivutoimiseksi yrittäjäksi katsotaan henkilöä, jonka työn määrä on vähäistä. Esimerkiksi yrittäjyyttä, jota harjoitetaan päivätyön tai opintojen ohella katsotaan sivutoimiseksi. Päätoimiseksi yrittäjäksi katsotaan, kun työ vie ison osan ajasta tai yhtä paljon kuin normaalisti kävisi töissä. Vaihtoehtoisesti on estynyt olemaan palkkatyössä yrittäjyyden viedessä suuren osan ajasta. TE-toimisto ja työttömyysetuuden maksajat arvioivat loppupeleissä kummin asia on.
Miten kevytyrittäjyys toimii?
Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa. Riittää, että liityt palvelun käyttäjäksi ja lähetät verokortin. Kevytyrittäjä sopii itse keikat asiakkaansa kanssa ja työn teon jälkeen laskuttaa työn laskutuspalvelumme kautta. Työstä saatu tulo tulee suoraan tilille, eikä muuta ylimääräistä tarvitse tehdä. Poolin kautta kevytyrittäjille tulee automaattisesti tapaturmavakuutus voimaan. Pooli hoitaa käytännössä laskutuksen, tulojen laskennan, muistutuslaskut, veroilmoitukset ja muut viranomaisilmoitukset.
Kevytyrittäjän muistilista:
- Ryhtyessäsi kevytyrittäjäksi huomioi hinnoittelussa laskutuspalvelun kulut
- Voit laittaa laskutuspalvelun kulut tulonhankkimisvähennyksiin henkilökohtaisissa verovähennyksissä
- Yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutus) tulee hankkia, kun YEL-työtulo tulee täyteen
- Myyty työ on lähtökohtaisesti arvonlisäverollista, normaalisti 24 %
- Laskutuspalvelu ei sovellu pelkkään tavaran myyntiin
- Ota huomioon onko alasi luvanvaraista (monesti luvanvaraiset alat tarvitsevat y-tunnuksen)
- Tee asiakkaasi kanssa aina ennen keikkaa toimeksiantosopimus, joka turvaa molemmat osapuolet (Kirjautumalla Poolin voit ladata sopimuspohjan)
- Kevytyrittäjänä voit tehdä erilaisia keikkoja
- Kevytyrittäjänä yrittäjyys voi olla sivutoimista tai päätoimista
- Kevytyrittäjälle ei tule y-tunnusta
- Ei tarvitse perustaa omaa yritystä
- Selvitä asiakkaaltasi laskutusosoite ja laskun toimitustapa
Laskutuspalvelu Pooli on näppärä laskutukseen
Poolin kautta teet helposti laskut asiakkaallesi. Ohjelma on helppokäyttöinen ja liittyminen on täysin ilmaista. Maksat palvelumaksun vasta sitten, kun asiakkaasi maksaa laskun. Palvelumaksu on 5%, joka veloitetaan tilityksen yhteydessä. Voit lukea lisää hinnastosta mitä kaikkea palveluumme kuuluu.
Lue lisää blogeja:
- Kotitalousvähennys kevytyrittäjän työstä
- Miksi kevytyrittäjyys kannattaa? 10 hyvää syytä yrittää kevyesti
- Kevytyrittäjyys vai toiminimi?
- Saa rahat nopeasti tilillesi Siirto-palvelulla – Salaman nopea Pooli
- Haastattelussa Millabella: DJ’ly on elämäntapa
- Haastattelussa rakennusalan kevytyrittäjä Markus Makkonen