Usein kysyttyä

Asiakasportaalin käyttöohjeet löydät täältä ->

Liittyminen

Miten voin liittyä palveluun?

Rekisteröidy ilmaiseksi Pooli.fi laskutuspalveluun Rekisteröidy -painikkeen kautta. Saat tunnukset välittömästi käyttöösi ja pääset heti tutustumaan verkkopalveluumme.

Liittymällä palveluun et vielä sitoudu mihinkään. Palvelumaksumme perustuu vain laskutukseen, eikä kiinteitä aloitus-, lopetus- tai muitakaan maksuja ole.

Mitä kerron asiakaalle/toimeksiantajalle?

Voit kertoa asiakaalle tai toimeksiantajalle, että laskutat heitä Pooli.fi (Projektipooli Oy, y-tunnus: 2255805-6) laskutuspalvelun kautta.

Asiakaana tai toimeksiantajana voi olla yksityishenkilöitä tai yrityksiä. Aina työtä sovittaessa on hyvä tuoda esille, että laskutat Pooli.fi palvelun kautta jolloin asiakas saa heti selkeän kuvan miten laskutus tapahtuu. Asiakaan näkökulmasta tämä on tärkeää etenkin velvollisuuksien selvittämiseksi.

Markkinoidessasi palveluitasi voit käyttää omaa markkinointinimeäsi, mutta laskutuksen yhteydessä sinun tulee kuitenkin ilmoittaa että laskutus hoidetaan Pooli.fi laskutuspalvelun kautta.

Tarvitseeko minun tehdä sopimuksia liittyessäni palveluun?

Sinun ei tarvitse tehdä kanssamme erillistä sopimuspaperia. Liittyessäsi Pooli.fi laskutuspalveluun hyväksyt laskutuspalvelun sopimus- ja käyttöehdot ja toimit niiden mukaisesti. Laskutussuhde Pooli.fi palvelun kanssa on voimassa aina automaattisesti kunkin asiakkaaltasi laskutettavan jakson ajan.

Sinun kannattaa laatia asiakkaasi kanssa erillisen sopimus aina toimeksiannostasi. Sopimus voi olla suullinen tai kirjallinen. Kirjallisia sopimuspohjia voi pyytää asiakaspalvelustamme sähköpostitse.

Mitä velvollisuuksia palveluun rekisteröitymisestä seuraa?

Pelkkä laskutuspalveluumme rekisteröityminen ei vielä velvoita mihinkään. Mikäli kuitenkin laskutat Pooli.fi laskutuspalvelun kautta, niin velvoitamme sinua toimimaan rekisteröitymisvaiheessa hyväksymiesi sopimus- ja käyttöehtojen mukaisesti.

Laskutuspalvelussamme ei myöskään ole mitään kiinteitä aloitus- tai lopetuskuluja. Maksat ainoastaan laskutuksen yhteydessä palvelumaksun. Rekisteröitymällä saat ilmaiseksi käyttöösi verkkopalvelumme, joka mahdollistaa laskuttamisen.

Yleistä

Mille toimialoille laskutuspalvelu soveltuu?

Laskutuspalvelua voi hyödyntää lähes kaikilla toimialoilla. Pooli.fi sopii erityisen hyvin tilanteisiin joissa myydään työtä, osaamista tai palvelua. Voit toimia esimerkiksi myyjänä, graafikkona, konsulttina, rakennusmiehenä, maalarina, muusikkona, kouluttajana, web-kehittäjänä ja monissa muissa tehtävissä.

Mikäli toimintasi vaatii suuria investointeja kalustoon tai liiketoiminta on tavaran vähittäis- tai tukkumyyntiä, suosittelemme oman yrityksen perustamista. Esimerkiksi verkkokauppatoiminta jossa myydään tuotteita suoraan kuluttajille verkkopankki- tai luottokorttimaksujen kautta ei välttämättä onnistu laskutuspalvelun kautta. Tähän on syynä mm. se, että suoritusten olisi tultava meidän tilillemme, jolloin ajantasaisten maksutapahtumien välittäminen myyjälle olisi hankalaa.

Olenko Pooli.fi palvelun kautta toimiessani palkansaaja vai yrittäjä?

Laskutuspalvelun kautta toimiessasi olet niin kutsuttu kevytyrittäjä. Eläketurvakeskuksen linjauksen mukaan kevytyrittäjät kuuluvat 01.06.2017 alkaen YEL -vakuutuksen piiriin.

Mikäli teet työtä yhdelle toimeksiantajalle tai teet työtä vain sivutoimisesti tai toimit laajemman vuokrapuitesopimuksen alla, olet verrattavissa palkansaajan asemassa työskentelevään henkilöön.

Työttömyysturvan osalta työvoimatoimisto ja työttömyyskassat arvioivat aina tapauskohtaisesti jokaisen oikeuden työttömyysturvaan ja se pitääkin aina selvittää hyvissä ajoin suoraan työvoimatoimistosta.

Toimiessasi Pooli.fi laskutuspalvelun kautta muodostuu jokaisen toimeksiannon ajaksi määräaikainen työsuhde. Saat myös halutessasi työtodistuksen tekemästäsi työstä toimeksiannon suorittamisen jälkeen.

Miksi en perustaisi yritystä, vaan valitsisin laskutuspalvelun?

Mikäli perustat oman yrityksen, niin sinusta tulee juridisesti yrittäjä. Tämä tarkoittaa sitä että joudut myös sitoutumaan yrittäjän kaikkiin velvollisuuksiin. Sinun on järjestettävä kirjanpito ja laskutus itse. Lisäksi maksat mm. ennakkoverot, sekä tilität itse kuukausittain arvonlisäverot. Perustaminen on sinänsä helppoa, mutta käytännössä kaikenlaisten velvoitteiden hoitaminen vie paljon aikaa ja aiheuttaa erilaisia kustannuksia. Yrittäjänä et myöskään ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen mikäli työt loppuvat.

Toimiessasi Pooli-palvelun kautta sinun on helppo laskuttaa tekemäsi työt ja sinulle jää enemmän aikaa markkinoida itseäsi ja palveluitasi, sekä hankkia uusia asiakkaita. Myös itse työn suorittamiseen jää enemmän aikaa.

Kumpi on tuottavampi tapa harjoittaa liiketoimintaa, oma yritys vai Pooli.fi laskutuspalvelu?

Tarkkaa vertailulaskelmaa on vaikea tehdä, koska toimintamuotoja ei voi verrata suoraan keskenään. Jos kuitenkin yritystoiminnassa laskee paperitöille hinnan, niin Pooli-palvelu on todennäköisesti tuottavampi ratkaisu, ainakin toiminnan alkuvaiheessa. Oman yrityksen kulut ovat joka tapauksessa kuitenkin kohtalaisen suuret ja paperityöt vievät aikaa, joka on pois esimerkiksi asiakkaiden hankkimisesta ja muista liiketoiminnan ydintehtävistä.

Voinko perustaa oman yrityksen myöhemmässä vaiheessa?

Voit halutessasi perustaa yrityksen myöhemmässä vaiheessa ja jatkaa liiketoimintaasi sen kautta. Laskutuspalvelu on helppo ja riskitön tapa kokeilla yrittäjämäistä työskentelyä tai vaikkapa testata uutta liike-ideaa.

Voit myös yrittää hakea starttirahaa, jos perustat yritystä Pooli.fi palvelussa toimimisen jälkeen. Yrittäjämäinen työskentely ja siitä kertynyt kokemus, sekä kannattava toiminta laskutuspalvelumme kautta on useilla luettu eduksesi starttirahapäätöksen käsittelyssä. Tämäkin asia kannattaa kuitenkin vielä tarkastaa omasta te-toimistostasi.

Välittääkö tai markkinoiko Pooli.fi käyttäjiensä tarjoamia palveluja?

Pooli.fi:n toimintamalli on olla työntekijän ja toimeksiantajan välissä laskutuspalveluna.

Me emme siis suoraan välitä tai markkinoi käyttäjiemme tuottamia palveluja. Laskutuspalvelumme käyttäjät markkinoivat itse tarjoamiaan palveluja ja omaa työtään ja sopivat itse toimeksiannot asiakkaidensa kanssa.

Laskutus

Miten laskuttaminen käytännössä tapahtuu?

Laskutus tapahtuu kätevästi verkkopalvelumme kautta. Verkkopalvelussa luodaan lasku täyttämällä lomakkeelle tarvittavat tiedot. Tarkastamme ja hyväksymme arkisin klo 14 mennessä luodut laskut saman päivän aikana ja toimitamme ne eteenpäin asiakaallesi tai toimeksiantajallesi.

Ketä voin laskuttaa?

Voit laskuttaa palvelumme kautta niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiäkin. Työn ja palvelun lisäksi voit laskuttaa asiakkailtasi myös matkoja, tarvikkeita ja materiaaleja. Matkojen korvauksista sovit itse asiakkaidesi eli toimeksiantajiesi kanssa. Esimerkiksi remonttityön yhteydessä voit laskuttaa materiaalit tai työtarvikkeet yhdellä ja samalla laskulla.

Asiakkaasi kannalta on aina selvintä kun erottelet jo valmiiksi työn ja materiaalien osuuden laskulle – tällöin esimerkiksi kotitalousvähennyksien yhteenvetokoonti on helppoa tehdä. Huomaa tässä erityisesti se, että mikäli myyt tarvikkeita ja materiaaleja, on sinun aina toimitettava meille alkuperäiset ostokuitit. Mikäli sinulle syntyy materiaaleista myyntivoittoa, käsittelemme sitä palkanlaskennassa kuin mitä tahansa toimeksiantajalta laskuttamaasi veronalaista ansiota.

Laskutussummasta voidaan maksaa myös verottomia kulukorvauksia. Saadaksesi verottomia kulukorvauksia, tulee sinun täyttää matkalasku laskutuslomakkeelta ja laskuttaa korvaukset myös asiakkaalta omalla laskurivillään. Verottomien korvausten määrän suhteen on tarkastettava ettei bruttoansio jää alle toimialasi työehtosopimuksen (TES) määrittelemän minimipalkan.

Voinko vastaanottaa käteismaksuja?

Käteissuorituksista kirjoitetaan jäljentävä kuitti. Kuitin tulee olla juoksevasti numeroitu, siinä tulee olla y-tunnuksemme ja arvonlisäveroerittely. Kuitista tulee toimittaa yksi kappale meille.

Jos tarvitset kuittipohjia, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

Kuinka nopeasti lasku lähtee asiakaalle?

Arkisin kaikki klo 14 mennessä luodut laskut lähtevät samana päivänä ja sen jälkeen luodut laskut lähtevät seuraavana arkipäivänä. Mikäli lasku luodaan viikonloppuna, pyhäpäivinä tai illalla/yöllä, lähtee lasku asiakkaalle seuraavana arkipäivänä. Laskut lähtevät aina tarkastuksen kautta.

Mitä jos toimeksiantaja ei maksa laskuaan?

Mikäli toimeksiantaja ei ole maksanut laskua ajoissa, niin kannattaa olla ensin suoraan yhteydessä toimeksiantajaan asiasta ja kysyä mikä on laskun tilanne. Jos lasku jää maksamatta vielä yhteydenoton jälkeenkin, niin voit pyytää meitä lähettämään muistutuslaskut sekä tarvittaessa aloittamaan perintätoimenpiteet.

Voimme aloittaa toimenpiteet silloin kun lasku on riidaton, eli toimeksiantajasi on tietoinen tekemästäsi työstä ja hyväksynyt työsuorituksen, eikä ole reklamoinut laskusta. Huomautustoimenpiteistä ei koidu sinulle lisäkuluja. Mikäli muistutuslasku ei kuitenkaan riitä ja perintätoimet aloitetaan, niin tulee niistä sopia aina erikseen asiakaspalvelumme kanssa, sillä perintätoimista voi koitua sinulle kuluja mikäli perintäyhtiökään ei saa perittyä summaa toimeksiantajalta. Tälläisessä tilanteessa emme voi tilittää palkaa ennen kuin toimeksiantaja on maksanut muistutus- tai perintätoimenpiteiden jälkeen laskun tilillemme.

Suurehkot laskutussummat voit esimerkiksi sopia jo etukäteen toimeksiantajan kanssa niin, että ne jaetaan useammalle kertalaskulle. Tällöin oma riskisi on pienempi.

Yrittäjätulo 

Paljonko saan tuloa laskutussummasta?

Laskutussummastasi vähennetään ensin mahdolliset verottomat korvaukset ja materiaalihankinnat. Tästä jäävästä summasta lasketaan pois veroprosenttisi mukainen ennakonpidätys. Jäljelle jäävästä nettosummasta vähennetään vielä muut kulut, eli tapaturmavakuutus, sosliaaliturvamaksu ja laskutuspalvelumme palvelumaksu.

Käytännössä siis 1000 euron laskutussummasta jäisi 10% veroprosentilla käteen noin 750 euroa.

 

Voit laskea tuloarvion tulolaskurilla.

Milloin yrittäjätulo maksetaan?

Maksamme sinulle yrittäjätulosi heti kun toimeksiantajasi maksusuoritus on kirjautunut tilillemme. Maksamme kaikki suoritukset klo 14.00 mennessä.

Voit myös valita laskua luodessasi muun palkanmaksuvaihtoehdon, kuten "Hetipalkan" tai "Haluan itse päättää myöhemmin maksuajankohdan".

Hetipalkka

Tarjoamme mahdollisuuden nostaa palkaa jo heti laskutushetkellä.

Hetipalkkasta veloitamme 8%:n laskutuspalkkion. Hetipalkalla saat rahat tilillesi ennen kuin asiakkaasi maksaa niitä meille. Arvioimme hetipalkan maksumahdollisuutta aina tapauskohtaisesti alla olevien ehtojen pohjalta.

  • hetipalkka voidaan maksaa laskuista jotka on osoitettu yrityksille, valtiolle, kunnille, ja muille yhteisöille
  • laskun saajalla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä
  • laskun saajalla tulee olla luotettava maksuhistoria laskutuspalvelullemme useamman laskun osalta
  • laskun tulee olla lopullinen ja riidaton
  • hetipalkassa huomioidaan maksuhetkellä toimitetut matka- ja kulutositteet, myöhemmin toimitettuja tositteita ei voida ottaa huomioon
  • hetipalkkaa voidaan maksaa alle 5000 euron laskutussummista
  • pidätämme oikeuden hetipalkan maksamiseen

Kysy lisää hetipalkasta sähköpostitse lähettämällä viestiä osoitteeseen: info@pooli.fi

Kulujen korvaaminen

Mitä ovat kulukorvaukset ja miten ilmoitan ne teille?

Kulukorvaukset muodostuvat työn tekemisestä aiheutuneista suorista kuluista. Tälläisiä voivat olla esimerkiksi työväline- ja tarvikekulut. Voit sopia toimeksiantajasi kanssa, että laskutat häneltä erikseen työväline- tai tarvikekuluja laskullasi.

Mikäli taas haluat hyödyntää verottomia matkakorvauksia laskutuspalvelussa, niin sinun tulee täyttää laskutuslomakkelta löytyvä matkalasku jokaisen päivän osalta. Tämän lisäksi sinun tulee laskuttaa matkakorvaukset erillisellä laskurivillä toimeksiantajaltasi.

Osa laskutussummastasi maksetaan verottomina korvauksina kun matkalasku on täytetty oikein ja kulut on laskutettu toimeksiantajaltasi erillisellä laskurivillä. Matkalaskulle voit täyttää esimerkiksi kilometrit, ateriakorvaukset, päivärahat ja osapäivärahat. Matkalasku tulee täyttää verottajan määrittämien ohjeiden mukaisesti.

Voit myös lähettää meille kuitit hankkimistasi tarvikkeista, työvälineistä tai työvaatteista. Maksamme sinulle kuitteja vastaavan summan suoraan tilillesi laskutussummastasi. Kuittien tulee liittyä suoraan tehtyyn työhön ja kuiteilla olevat tarvikkeet on laskutettava toimeksiantajaltasi.

Mikäli olet aikeissa toimittaa kuitteja yksittäisistä työvälineistä joiden hinta on yli 500 euroa, niin tulee sinun ottaa ensin yhteyttä asiakaspalveluumme. Käymme jokaisen tälläisen hankintatilanteen läpi tapauskohtaisesti.

Sellaisia laitteita ja tarvikkeita joiden verottaja voisi katsoa olevan mahdollisesti sinun yksityiskäytössäsi (tällaisia laitteita voivat olla mm. puhelimet, tietokoneet ja kamerat jne.), emme voi vähentää laskutussummassasi verottomina korvauksina.

Mikäli toimintasi vaatii mittavia kalustoinvestointeja, niin kannattaa silloin harkita myös oman yrityksen perustamista. Voit myös yrittää saada laitteita huomioiduksi henkilökohtaisen verotuksesi tulonhankkimisvähennyksinä.

Kuinka pitkän ajan kulukuitit ovat vähennyskelpoisia?

Kirjanpidollisten vaatimusten vuoksi hyväksymme kulukuitteja vain kahdelta palkanmaksupäivää edeltävältä kuukaudelta.

Kuinka paljon kululomakkeissa saa olla verottomia tai muita kuluja?

Verottomia kulukorvauksia voidaan maksaa sen mukaan kun verottajan määrittelemät kriteerit matkalaskullasi täyttyvät.

Tämän lisäksi on huomioitava että kulukorvausvähennysten jälkeen bruttopalkaksi tulee jäädä vähintään työsuoritukseesi liittyvän toimialan työehtosopimuksen (TES) mukainen minimipalkka.

Kuinka toimitan teille kululomakkeita vastaavat kuitit?

Kuitit voi toimittaa postitse toimistomme osoitteeseen:

Pooli.fi

Torikatu 3-5

45100 Kouvola

tai sähköpostilla osoitteeseen: info@pooli.fi

tai asiakasportaalin "Lähetä viesti" -osiossa kirjautuessasi osoitteessa: extra.pooli.fi

Kun lähetät alkuperäisiä kuitteja tai muuta postia, niin muista aina liittää mukaan tieto siitä ketä henkilöä ja mitä laskutusmääräystä kyseinen dokumentti koskee. Muista myös laskutuslomakkeella merkitä "Kyllä" kohtaan "Lähetän tähän laskuun liittyviä kuitteja".

 

 

Vakuutukset ja eläkkeet

Tarvitseeko minun ottaa vakuutuksia toimiessani Pooli.fi laskutuspalvelun kautta?

Toimiessasi palvelumme kautta sinut on tapaturmavakuutettu. Ainoastaan suunnittelu- ja konsultointityöhön ja joihinkin terveydenhuollon tehtäviin tarvitset oman vastuuvakuutuksen. Muutoin et tarvitse omia vakuutuksia.

Muita toimialoja koskien meillä on työntekijöillemme myös vastuuvakuutus, joka kattaa ulkopuolisille osapuolille aiheutuneet vahingot 500 000 euroon saakka.

Jos työskentelysi tapahtuu ulkomailla niin ota ensin yhteyttä meihin, jotta voimme selvittää ovatko kaikki vakuutukset voimassa aikomassasi kohdemaassa.

Kotimaassa työskennellessäsi vastuuvakuutus on aina automaattisesti voimassa.

YEL - Yrittäjän eläkevakuutus

Eläketurvakeskuksen päätöksen myötä itsensä työllistäjien täytyy, uuden linjauksen mukaan, ottaa (YEL) yrittäjän eläkevakuutus 1.6.2017 alkaen.

Muutos koskee kaikkia laskutuspalveluja Suomessa.

Kenen tarvitsee ottaa YEL -vakuutus?

YEL-vakuutus on pakollinen, kun seuraavat edellytykset täyttyvät kohdallasi:

 

  • työskentelysi ei tapahdu eläkevakuuttamisen kannalta työ- tai virkasuhteessa, toisin sanoen työskentelet itsenäisesti esimerkiksi laskutuspalvelun kautta
  • olet 18–67-vuotias (vuonna 1957 tai aikaisemmin syntyneillä vakuuttamisvelvollisuus on sen kuukauden loppuun, jolloin täyttää 68 vuotta; vuonna 1958–61 syntyneillä 69 ja sitä nuoremmilla 70 vuotta)
  • yrittäjämäinen toiminta on kestänyt neljä kuukautta ja arvioitu työtulosi vuonna 2019 on vähintään 7 799,37 euroa vuodessa.

Mikäli YEL-vakuuttamisen ehdot eivät täyty kohdallasi, niin sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta ja saat tästä jäävän summan palkkana itsellesi.

Vastuu YEL-vakuutuksen järjestämisestä on sinulla

Eläketurvakeskuksen päätöksen perusteella itsenäiset laskuttajat luokitellaan eläkevakuuttamisen osalta yrittäjäksi 1.6.2017 alkaen. Se tarkoittaa sitä että olet vastuussa oman eläkevakuutuksesi järjestämisestä YEL-vakuutuksella. YEL-vakuutus on otettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa yrittäjämäisen toiminnan alkamisesta. YEL-vakuutus on henkilökohtainen.

Ota meihin yhteyttä YEL-vakuutuksen ottamiseksi

Teemme vakuutusasioissa yhteistyötä vakuutusyhtiö Elon kanssa ja YEL-vakuutuksen voi hoitaa suoraan kauttamme laittamalla meille sähköpostia osoitteeseen info@pooli.fi tai laittamalla viestiä asiakasportaalin oman viesti-osion kautta.

Mikäli valtuutat viestilläsi meidän hoitamaan YEL-asiaasi, niin annamme yhteystietosi vakuutusasiantuntijallemme joka ottaa sinuun yhteyttä ja sopii kanssasi vakuutusasioista.

Vakuutusasiantuntijamme kartoittaa ensin tilanteesi ja selvittää onko YEL-vakuutuksen edellytykset kohdallasi täyttyneet. Tämän jälkeen teette tarpeen vaatiessa yhdessä vakuutussopimuksen.

Voit hoitaa YEL-vakuutuksesi myös itsenäisesti

YEL-vakuutuksen voi tehdä ELO:n verkkosivujen kautta osoitteessa:
https://www.elo.fi/yrittaja/tietoa-yel-vakuutuksesta/yel-vakuutuslomakkeet

Vastaamme mielellämme kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin!

Voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: info@pooli.fi tai puhelimitse: 010 666 7997

Asiakaspalvelumme palvelee arkisin klo 9-16